Search This Blog

Pages

Monday, July 24, 2006

Alexandru Bittner -"rechinul deltei"

Exista pe undeva un soi de coincidenta de nume "Bender" si Bittner.
Marele Maestru al Combinatiilor, Ostap Bender, omul care cunostea 400 de metode aproape cinstite de a face un ban ar fi fost mandru de Bittner Alexandru. In randurile de mai jos , aflam, gratie Evenimentului Zilei, cum s-a putut face un ban (aproape cinstit?) cu Delta Dunarii.
Am descoperit barfa respectiva pe net. O dau si eu mai departe, asa cum am gasit-o.


Alexandru Bittner,

rechinul Deltei

Evenimentul zilei" continua seria dezvaluirilor despre criza sociala si economica din Delta Dunarii, cea mai valoroasa rezervatie ecologica din Europa, transformata de guvernul Adrian Nastase in fieful clientelei PSD.

Astazi va prezentam primul pas catre transformarea Deltei intr-un baronat al fidelilor PSD, pas facut prin semnarea unui aparent banal contract de asociere intre o societate de stat, Piscicola Jurilovca, si o firma privata, Pharmamed Sanitas SRL. Manevra comerciala a permis vanzarea activelor imobiliare ale firmei de stat cu o suma de cinci ori mai mica decat valoarea reala. Astfel, terenurile si cladirile din Jurilovca au fost cumparate cu numai 267.000 de dolari, fata de 1,5 milioane de dolari cat valorau, conform unor estimari oficiale. Pharmamed Sanitas SRL, transformata intre timp in Piscicola Tour SRL, si-a modificat actionariatul, in ecuatie aparand prietenul de-o viata al lui Adrian Nastase, Alexandru Bittner.Acesta a cumparat Piscicola Tour intr-un moment foarte potrivit, cu putin timp inaintea emiterii hotararii de guvern, semnata de Adrian Nastase in 2002, prin care s-a decis concesionarea Deltei Dunarii.
Gaselnita concesionarilor, inventata acum trei ani de fostul guvern PSD, a permis crearea unui monopol piscicol in paradisul de la gurile Dunarii. Acesta a fost concentrat in mainile unui grup restrans de afaceristi, dintre care cel mai influent este Alexandru Bittner, prietenul fostului prim-ministru Adrian Nastase.

Preludiul unui tun de proportii
Piscicola Tour SRL a concesionat in 2002 cinci zone importante din Delta si o amenajare piscicola de la Consiliul Judetean Tulcea. Multi dintre pescarii care se spetesc muncind pentru concesionari rostesc numele lui Alexandru Bittner, omul din spatele Piscicola Tour SRL, cu un soi de teama amestecata cu obida.Motivul este simplu: absolut toti pescarii autorizati care locuiesc in zonele stapanite acum de prietenul fostului prim-ministru sunt obligati sa lucreze pentru Piscicola Tour, in conditiile financiare impuse de firma. Contractul de concesiune detinut de firma reprezentata de Bittner ii da exclusiv acesteia dreptul de a pescui in apele Dunarii. Oamenii isi explica cu greu rapiditatea cu care Piscicola Tour si-a intins tentaculele peste jumatate din rezervatie. Ca atare, prietenia recunoscuta dintre Bittner si Adrian Nastase a devenit folclor printre satenii din Delta Dunarii .

"Lipitoarea"
Insa, paradoxal, bazele actualului imperiu Piscicola Tour s-au pus in luna februarie a anului 2000, cand partidul lui Adrian Nastase nu ajunsese inca la putere. Fosta societate de stat Piscicola Jurilovca SA a incheiat pe 23 februarie 2000 un contract de "asociere in participatiune" cu firma privata Pharmamed Sanitas SRL Bucuresti, condusa de Vladimir Dragos Popa, fiul unui fost ambasador roman in Iugoslavia.Contractul presupunea ca ambele firme sa desfasoare in comun activitati de pescuit, sa exploateze stuful, sa comercializeze produsele obtinute sau sa faca turism. Si activele fostei societati de stat Piscicola Jurilovca au inceput sa fie exploatate in comun: o cladire de birouri, 4,2 hectare de teren, in care intra si 1,5 hectare de la Gura Portitei, pe care s-a ridicat statiunea "Eden", cherhanale, magazii si peste 20 de barci pescaresti. Totodata, lucrul efectiv era prestat de muncitorii fostei firme de stat, Piscicola Jurilovca.In schimb, societatea privata Pharmamed Sanitas SRL s-a obligat la investitii esalonate, in suma de zece miliarde de lei. Acesta a fost preludiul marelui tun.

A doua etapa
Prin incheierea contractului de "asociere in participatiune", partenerii privati au pregatit terenul pentru scopul lor principal: acapararea societatii de stat. Prezentul contract poate fi transformat, cu acordul partilor, in contract de leasing imobiliar, cu clauza ferma de cumparare". Asa suna o clauza strecurata viclean la sfarsitul contractului de asociere. Dupa doar zece luni s-a trecut la a doua etapa: contractul de leasing imobiliar.In acest nou contract, Piscicola Jurilovca SA se obliga sa transmita dreptul de folosinta, pana la achitarea ultimei rate, asupra tuturor activelor sale, catre aceeasi Pharmamed Sanitas. Cu acordul defunctului Fond al Proprietatii de Stat (FPS) a fost stabilit si pretul pentru toate bunurile statului la numai 8,4 miliarde de lei, adica aproximativ 276.000 de dolari. In realitate, numai activele imobiliare valorau 1,5 milioane de dolari, suma fiind estimata la vremea respectiva de un evaluator din Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii" (ARBDD).In actionariatul firmei Pharmamed Sanitas mai figurau, in afara de Vladimir Dragos Popa, si Marian Matache, asociat cu Bittner si sef al sucursalei constantene a companiei "Astra Asigurari", precum si Bartolomeu Finis, un alt partener de afaceri al lui Bittner, implicat in doua privatizari dubioase ale patrimoniului fostului BTT.

Devalizarea
Deveniti stapani pe bunurile Piscicola Jurilovca SA, patronii firmei Pharmamed Sanitas SRL au infiintat la Gura Portitei o noua firma, Piscicola Tour SRL, controlata de acelasi grup de afaceristi. In decembrie 2001, firma nou infiintata Piscicola Tour a cumparat pur si simplu patrimoniul societatii Piscicola Jurilovca, cu exceptia celor 4,2 hectare de teren, achitand 8,4 miliarde de lei.Adica aceeasi suma mentionata si in contractul reziliat de leasing imobiliar, semnat anterior cu aceiasi oameni. Pe acest ultim contract de vanzare-cumparare, din partea fostei societati de stat si-a pus semnatura directorul general de atunci, Spirache Pascut, numit de APAPS-ul lui Ovidiu Musetescu la conducerea Piscicola Jurilovca. Pascut este un membru notoriu al filialei PSD Prahova.

Bittner intra oficial in schema
In anul 2002 a venit randul lui Bittner sa intre in scena. Astfel, societatea off-shore, Heavy Industry LTD, infiintata la Londra, a cumparat 65,19% din noua Piscicola Tour, de la Bartolomeu Finis, Marian Matache si Vladimir Dragos Popa. Intr-o recenta emisiune TV, Bittner a recunoscut ca este reprezentantul Heavy Industry LTD, aspect, oricum, de notorietate, in Delta. Dupa achizitie, directorul Piscicola Tour a devenit Doru Franculet, omul sau de incredere. Interesant este ca toti cei care au pregatit initial afacerea Piscicola Tour au legaturi de afaceri cu Alexandru Bittner. Bartolomeu Finis este cel mai graitor exemplu. Acesta, alaturi de interpusii lui Bittner, a pus mana pe sapte hectare de teren in Parcul Herastrau din Bucuresti, prin aceeasi formula, a contractului de asociere in participatiune.

Ingineria imobiliara
Epilogul Piscicola Jurilovca SA s-a consumat in septembrie 2003, cand APAPS a scos firma la privatizare. Oficial, cel care a cumparat-o este Doru Franculet, omul lui Alexandru Bittner.Acesta a achitat pe loc 766,4 milioane lei pentru 99,97% din actiunile firmei, in dolari valoarea fiind de 22.700, adica pretul la acea vreme al unui apartament de doua camere in Bucuresti, intr-o zona nu tocmai grozava. Tranzactia finala s-a incheiat intr-o graba nejustificata.In aceeasi perioada a avut loc si ingineria imobiliara prin care cele 4,2 hectare de teren concesionate de Piscicola Jurilovca de la ARBDD au fost scoase din domeniul public si transferate in administratia Agentiei Domeniilor Statului (ADS). Din suprafata totala a terenului, 1,5 hectare sunt ocupate de statiunea " Eden", inaugurata cu mare pompa de Bittner la Gura Portitei. Piscicola, trambulina pentru ocuparea Deltei Oamenii lui Bittner au castigat licitatia de concesiune a 4,2 hectare din Delta folosindu-se de patrimoniul preluat de la fosta societate de stat, Piscicola Jurilovca. Caietul de sarcini al acesteia ii obliga pe concesionarii Deltei sa fie dotati cu echipamente de pescuit. Astfel, terenul, barcile, magaziile, uneltele si cherhanalele statului au umflat portofoliul Piscicola Tour.
Mihai Munteanu, 27 sep 2005 (Evenimentul Zilei)

No comments: